Välkommen till mitt Grubbelrum

12.07.2021
av Sofie Spaanheden

Allt började med Lotta på Bråkmakargatan, Madicken på Junibacken och allas älskade Tjorven i Vi på Saltkråkan.

Delar av varje karaktär hittar ni hos mig. Som att sätta sig på tvären när ingenting gick som jag ville, till en vilja att testa allt och vara självständig. Framför allt är de min nyfikenhet, sårbarhet och ödmjukhet som tagit mig framåt, och den ständiga strävan att förstå de jag inte kan förstå. Om de var för Astrid Lindgrens berättelse med sina detaljerade, och karismatiska karaktärer som min litterära resa tog sin början är svår att svara på. Fast allra troligast är de nog så.

Från att jag vid fyra femårsålder lärde mig läsa har läsandet och världen inom mig byggts på ord. Med en fantasirikedom som med åren vuxit sig allt starkare. Genom mina föräldras högläsning lärde jag mig att fantisera om en värld större än mig själv.
För i berättelserna som blivit otaligt många - har mitt må-bra konto byggts upp.
I berättelserna, har min tillvaro blivit till de bättre, främst i dem mörkaste delar av mitt liv, tonåren!

Karaktärerna som Astrid Lindgrens skapade fick jag lära mig att annorlunda är bra. Att vad som definieras som annorlunda ofta betraktas ur ett manligt eller kvinnligt perspektiv.

Här i mitt grubbelrum vill jag nu införa ett annorlunda sätt att se på manligt och kvinnligt. Om vi för en gång skull kunde ta och sopa dessa termer under mattan, och se människan framför oss.

"Låter de konstigt?"

"Inte?" Bra. För de är inte konstigt. Vi är indoktrinerade med vad som anses manligt och kvinnligt, rätt och fel, normalt och icke normalt att vi tenderar att tappa bort oss själva.
Det vill säga människan bakom det manliga och kvinnliga perspektivet. 
 
När ska vi låta människan vara fri. Som den person vi är och definerar oss som. När ska vi frigöra oss från den ständiga strävan att placera oss i fack. Fack som motverkar ett jämlikt samhälle. 
För att nå ett jämlikt samhälle, en jämlikvärld behöver vi betrakta oss själv, och människor runt oss som likvärdiga. Utan att fackindela oss människor till höger och vänster. 

När vi så förgäves vill passa in i samhället. För att nå den ultimata pusselbiten av den stora massan tenderar vi att tappa bort oss själva. 

Vår grundideologi

Strävan om en bättre värld

En värld fri från våld och orättvisor i hopp om att få se människan för den hon är

När vi frigör oss från strävan att fackindela människor, när vi ser världen utan ett normalt och icke normalt synssätt är vi på väg åt rätt håll. 

När människor vill prata invandring vill jag prata mänskliga rättighet

När människor vill prata feminism vill jag prata mänskliga rättigheter

När människor vill prata och brott vill jag prata om mänskliga rättigheter

När människor vill prata om orättvisor vill jag återigen prata om mänskliga rättigheter

För jag tror, att om vi kan definiera mänskliga rättigheterna för vad de är - kommer vi en bra bit på vägen - till en bättre värld! 


Välkommen till mitt Grubbelrum.