Återuppta kreativiteten

19.09.2021

av Sofie Spaanheden

En text för att återupptäcka din kreativitet.

"Jag kan inte skriva", är något som alla författare någon gång kommer säga, du är inte ensam. Oavsett om du är i början av din berättelse, mitt i den eller försöker få ihop allt och skriver de vackra ordet "slut", känner varje författare sig fast någon gång, en helt rimlig tanke. 

Även om du inte upplever blockeringar, att det tar emot är det helt okej. Faktum är att jag inte alls tror på mig själv alla gånger. Ibland känns det som att "jag kan inte skriva". Jag trillar dit. Oftast vet jag exakt vad jag vill skriva. Jag tror bara inte att jag kan skriva.

Känner du igen dig? Oroa dig inte. Vi har alla den inre rösten av självtvivel tillsammans. Att vara förvirrad och inte tro på sig själv är en del av att vara författare. Ibland är det tufft och du känner dig som den minst kvalificerade personen att skriva en berättelse. Men det här är bara ditt huvud som spelar dig ett spratt. Självtvivel är en lögn - men när vi är övertygade om att det är sanning blir hela vår inställning förstörd. Så innan du läser vidare, ändra hur du tänker om dig själv!

Självkärlek är en av de viktigaste ingredienser du kan ge dig själv! 

Någon gång känner alla sig som en bedragare och det viktiga är att påminna sig själva om att du inte är en bedragare. Du är en författare. Och du är bättre på det än vad du tror!

Från detta perspektiv kan du faktiskt vårda ditt skrivande och öka din kreativitet. Men först...

Sluta döm dig själv

Jag förstår. Det gör jag verkligen. 

När du inte kan skriva känner du att din kreativitet och hjärna är trasig. Det finns ingenting, orden som tidigare kommer bara försvinner - allt blir fel. Men att stå och stampa på samma trasiga funktion funkar inte i längden. Avbryt och ta några andetag. Gå därifrån. Kreativitet hjälps inte av att du blir arg på dig själv, eller dömer dig för den delen. 

Jag vet att det är svårt att se de positiva, när du känner att du inte kan skriva. Att de är som om en treåring har skrivit texten. Och så länge vi inte tittar framåt backar vi utvecklingen, det bästa du kan göra är att erkänna för dig själv, "det där blev inte så bra" och sen gör allt för att släppa det. 

Prova några enkla moment

  • Gå längst vattnet och hör vågorna sång sjunga för dig
  • Gå in i ett tyst rum (eller gå ut) och ta några djupa andetag

Säg sedan till dig själv: 

"Jag är begåvad, livlig och full av kreativitet". 

Upprepa detta några gånger under dagen eller skriv ner det och förvara det nära din arbetsplats. Om det inte går kan du alltid anlita mig!

Prioritera egenvård

Att pressa sig själv är ingen bra idé. Om du inte har en tidspress att uppfyll finns det ingen anledning till att du inte kan ta det lugnt. Ta ledigt! Lyssna på din kropp, din hjärna. Hälsan går först, alltid. Ett välbalanserat liv ökar när du tar hand om dig själv. I stället för att pressa dig till en punkt där du blir utbränd - är chansen stor att du inte kan skriva. 

Var snäll mot dig själv. Du är bara en människa. Och människor behöver pauser, träning, frisk luft, mat och vatten. Även en hel del kärlek och möten med människor du håller kärt.
När du fyller din ordspråkliga kopp med alla dessa bra saker, är du bättre rustad för att skapa. 


Oavsett vad, ge inte upp

Det finns ingen enkel lösning på problemet. Det finns många anledningar till varför författare ibland upplever att de inte kan skriva. Kanske har du en ledig dag. Kanske händer det något annat i ditt liv just nu och det upptar din uppmärksamhet utan att du ens är medveten om det?

Oavsett kommer det inte vara för evigt! Tro på dina förmågor, kunskaper, även när de inte är som bäst. 

Om du kan gör det - kan du göra vad som helst! 

Utforska din värld

  • Vad hjälper dig att bli inspirerad?
  • Vad ger dig energi? Idéer?

Du är viktig!