Per E Åsberg

21.09.2022

Det skulle kunna vara du eller jag

av Sofie Spaanheden

Författaren Per E Åsberg bor söder om Stockholm och är killen som älskar att sjunga och får flesta bokideer i löparspåret.


Skulle det rent av kunna vara du eller jag som sköts i förorten om livets förutsättningar sett annorlunda ut?

- De är mycket "vi och dem" , inte bara i debatten om gängvåld utan i livet generellt. Jag hoppas att boken kan få oss att tänka till kring våra egna fördomar, säger Per E Åsberg.

Författaren har alltid lockats av tanken att skriva en bok.

- Hur svårt kan det vara? Det visade sig vara väldigt svårt och tog sju-åtta år innan jag blev utgiven, men det har varit ett stort äventyr som jag är glad att jag gav mig in på, säger han. 

Fångarna är Per E Åsbergs debutbok och handlar om två vanliga killar som fastnar i förortens gängkrig. Berättelsen har en hög trovärdighet. Där dialoger och karaktärsbeskrivningar är väl gestaltade. Vilket gör det svårt att förstå att det handlar om en debutant. Författaren har en inblick i förorten och det polisiära arbetet. 

- Jag har bott några år i Husby och har fått hjälp av vänner inom polisen med faktagranskning men är själv bara en vanlig "svenne", säger han.


Allt började med en fråga och slutade med en bok.

- Vad skulle hända om jag eller någon av mina vänner hamnade mitt i gängkriget i förorten? Skulle vi klara oss levande därifrån? Skulle vi rent av "bonda" med killarna i gängen? Sen spann jag vidare på det.

Om man ska tro författaren är det 10000-timmarsregeln framgången för att lyckas med en bok. Detsamma gäller tankesättet, om man ska bli bland de bästa eller i alla fall bra nog att bli utgiven, så måste man satsa. Det tar lång tid, men du klarar det så länge du lägger manken till och inte ger upp! säger Per E Åsberg.

- Gå in i det med insikten att du kommer klara det, men att det tar tid.

Per E Åsberg. Foto: Kurt Rebry
Per E Åsberg. Foto: Kurt Rebry