Att upptäcka berättarrösten

29.09.2021

Alla författare har en unik berättarröst. Rösten som särskiljer dig från andra.

 Författarens röst, deras verk - skiljer sig från andra och det är det som gör den till ett kraftfullt verktyg i berättelsen. 

Oavsett om din berättelse är lysande när det kommer till formen är din unika berättaröst det som verkligen väcker liv i din berättelse.

Idag kan vi läsa böcker som inte skiljer sig direkt från andra i sin genre, trots att de är skrivna av helt skilda författare. Alltför många författare hemlighåller sin unika berättarröst. Eftersom de är osäkra på sin egna berättarröst. Din berättarröst behöver inte vara ett mysterium. Du behöver bara veta vart du ska leta. 

Vad är en "författarröst?"

Tänk bort berättarperspektiv och berättarröst för en kort stund


Övning

Titta på bilden och börja skriv

  • Vad ser du?
  • Vad hör du?
  • Vad känner du?
  • Vad vill bilden förmedla?
  • Vilken plats är vi på?

Kom ihåg!

Det finns inget rätt eller fel. För kort eller för långt. Det är i det lilla som det stora växer. 

En författarröst består av många saker, varav de mest uppenbara är deras text i fri form. Ta författarduon, Lars Kepler, en bok med två röster där läsaren får vara i ett välskrivet, detaljrikt och andligt men rappt språk . Deras styrkor är att väva samma berättelser på ett logiskt, effektivt och detaljrikt sätt - med en naturlig ton som inte är för litterärt. Berättarrösten är inspirerande och skicklig.

Å andra sidan är Jojo Moyes ordrik med färgstarka karaktärer och hjärtskärande beskrivningar något annat. Där hon beskriver den inre dialog och levandeprosa. Medan Sophie Kinsella gestaltar livfulla och karismatiska karaktärer med humoristiska inslag. Dessutom är hon en fena på att skildra allvar blandat med humor på ett alldeles förträffligt sätt.

Dessa kända författare är ett resultat av en unik och slående berättaröst. Deras berättaröst spelar en stor roll för att synliggöra hur vi uppfattar deras berättelser och deras personliga skrivröst. Ta exemplet om författarduon: detaljrikedomen är en personlig egenskap en av författarna besitter, som sedan konkretiseras ner till ett vardagligt och enkelt språk men inte fakta mässigt är fascinerande och i högsta grad en personlig berättarröst. Å andra sidan gör författaren Sophie Kinsella på liknade sätt, men i användningen av humor. Det är nervkittlande och inte ett dugg klyschigt. Av den anledning bör du inte dölja din personliga berättarröst. Den röst som gör ditt skrivande unikt.

Trots allt finns inte allt med i en författaröst. Exempelvis kan tonen i ditt skrivande ha inflytande på din röst. Är din ton vemodig eller upplyftande, aggressiv eller orolig? Liknade ton är rytmen i ditt skrivande. När du läser Lars Keplers verk högt, har det ett annat flöde och tempo än Sophie Kinsella - eller vem som helst för den delen. Testa att läsa din text högt för att se hur din berättarröst låter. 


Din författarröst definieras av ditt unika perspektiv

 

Med andra ord är din berättarröst ett uttryck för din personliga kreativitet genom ord. Det som gör att just din berättelse är unik och skapar element av förundran. Det som gör att just din berättelse berör på djupet. Och vad som berörs på djupet är högst individuellt. 

Men när du är äkta och använder din medfödda berättarröst finner du din personliga kreativitet, då är du på väg att göra något stort och fint.

Medfödd berättarröst

Medfödd berättarröst innebär den röst som skiljer oss åt. Var och en av oss är unika personer, så är även våra röster. Därför kan ingen berätta vad som är just din berättarröst. 

För att exemplifiera är Snezana Lindskog och Per Lindskog två fantastiska kreatörer.  Som jag haft förmånen att arbete med i mitt yrke. 

Författarna besitter en unik men samstämmig berättarröst med en melankolisk nyans. För att vågskålen inte ska tippa över - balanseras vågskålen upp på en hårfin gräns. Det är skickligt och i högsta grad en individuell förmåga som genomsyrar texten när berättarrösten inte begränsas. I stället blir texten både banbrytande och tilltalande.  För att inte nämna karaktärer som lever sitt egna liv genom författarnas berättarröst. Där begreppet att "läsa mellan raderna" kommer väl till pass. Det skapar förtroende till läsaren och eftertanke. Utan att de censurerar sitt verk. Det är både nyskapande och beundransvärt.  

Berättelser ska beröra. Vad berörs du av? 


Även om det är viktigt att hantera de tekniska aspekterna av berättande, är de bästa författarna banbrytande som vågar hålla fast vid sin unika röst samtidigt som de visar upp en teknisk skicklighet. Vilket nämnda författar i texten gör. När du försöker skapa ett skrivande så att det passar någon annans röst - är  du varken snällt mot dig själv eller någon annan. 

Trots att berättarrösten är medfödd, betyder det inte att du inte kan utveckla och förfina en över tid. 

I slutändan kan varken jag eller någon annan berätta om vad just din berättarröst är. Ändå hoppas jag att mina tips och tankesätt kan hjälper dig längst skrivandets gång och i din strävan att upptäcka din unika berättarröst, och att (när du hittat den) tar dig tid att förfina det till något du verkligen är stolt över

Även om det kan ta lång tid av självreflektion att hitta sin berättarröst vill jag att du ska minnas,  att du redan har den dolt inom dig - du behöver bara hitta den!