Det vackra och det fula: den massiva åsiktstormen

12.03.2022

Kulturjournalisten Maria Näslunds menar att ”debatten om deckare och feelgood-böckers omslag är rimliga". Litteraturvetaren och frilansade kulturjournalist Vendela Källmark säger att "fula omslag är ett problem för genre".

En massiv åsiktstorm bryter upp och stormar feelgoodförfattarens själ. Men vem tänker på konsumenten? Läsarens åsikt?

För hur vi än vänder och vrider på det kommer feelgoodförfattaren försvara sin genre, och sitt omslag likt deckarförfattaren, likt fantasyförfattaren osv. Det är tämligen svårt att vara objektiv till sitt eget område. Det är logiskt skulle jag vilja påstå.

Min poäng är, när vi tar del av läsarnas tankar och åsikter på Facebook-gruppen: ”Feelgood-fredag" hör jag röster som menar att omslaget tvärtom debattörens är fina, och gör en varm i hjärtat. Man känner igen genre, och vet vad man mår bra av och gillar.

Färgsprakande glitter menar andra, medan en del menar att deckaromslagen är lika fantasilösa. 

Jag menar att omslagen är viktiga och betydelsefulla för vald genre, som konsument och läsare av båda genre går jag helt och hållet på omslaget. Ibland föredrar jag en bild på tänkt huvudperson, ibland föredrar jag det omvända. Helt utifrån bokens budskap. Det kan vara en strategi att inte ha en bild på huvudpersonen, för att ge läsaren maximal litterär frihet, vilket jag förespråkar men betyder det att de ena är bättre än det andra? Nej!

Jag menar att det är omöjligt att välja den ena genre framför den andra. Inget av det blir bra, för våra åsikter kommer skiljas åt och splittra oss samman, snarare än det konstruktiva. Smaken är som baken, och kommer alltid skilja oss åt, men olika är väl bra?

Men att väga det ena mot det andra är lite som att höra små barn säga: ”men det var ju du som börja ...", lönlöst!

Det som gör mig mest upprörd är att kulturjournalisten faktiskt uttrycker sig i termer av "fult" vilket ger en missvisande debatt och bild av genre. Kulturjournalister bör, enligt min mening vara sakliga och bygga på trovärdiga resonemang. För i sitt yrke vet hen med sig att det också kan medföra risker för författaren, dvs. feelgoodförfattaren i detta avseende. Som att förminska deras hårda arbete och nästintill förlöjliga den. Vilket såklart medför att författarna till genre vill ge sin bild. Men det blir fel menar jag. För författaren skriver det som hen gillar, vill se mer av och för läsaren, dvs. konsumenten. Men för sjutton ta in läsarens röst i debatten, för en nyanserad och bra bild. Det gäller till er författare, åsiktbärare, kulturutövare, litteraturvetare, förlagsvärlden. Men förstör inte författarens rykte på köpet. 

Tillsammans kan vi skapa en bra debatt i stället för "du började ...", "deckaromslagen är minsann inte så mycket bättre ..." 

Har vi inte kommit längre? För till syvende och sist handlar allt om marknadsföring och att läsaren ska köpa just DIN bok!  

Omslag visar vad böckerna säger, och texten visar läsaren världen! 

- Sofie Spaanheden