Din egna kritiker

18.09.2021

av Sofie Spaanheden

Oavsett hur du väljer att ge ut din bok, bör du låta en lektör ta en titt på ditt arbete. För att göra deras arbete enklare, för att hjälpa dig att få mer för pengarna, måste du redigera ditt arbete på egen hand först.

Redigering av litterära texter kan vara knepigt. Till att börja med älskar du det du har skrivit. Varför skulle du annars ha skrivit berättelsen? Där du så omsorgsfullt valt ut dina ord, karaktärer och scener av en anledning, vilket gör det tufft för dig att göra den svåra nedskärningen. Så hur gör du ett effektivt redigeringsarbete?

Här kommer några tips

  • När jag går igenom mina egna texter försöker jag läsa den om jag är min ideal läsare (min ideal läsare är en tjej som spenderar sin fritid på mysiga fik och bibliotek för att läsa och skriva, då det ger henne en härlig dos kreativitet)
  • Det hjälper mig att få perspektiv på vad som fungerar och inte fungerar i berättelsen/texten.

Synsättet fungerar om du har en specifik person i åtanken. Låt oss till exempel säga att jag bestämmer mig för att läsa ett kapitel genom min partners ögon. Eftersom min partner och jag tänker olika kan jag ta upp frågor som jag inte kunde tidigare, genom att ställa de frågor han kan tänkas ställa.


Det är viktigt att undvika, att anta, att alla kommer tolka berättelsen som du skulle. 

Kill your darlings

Att redigera kan vara svårt.

"jag skummade igenom, allt är klart!" är inte en godtagbar ursäkt.

I den första redigeringsfasen går du igenom de stora och avgörande förändringarna.

Om du läser igenom din historia och tänker för dig själv, "jag tycker inte att karaktär B fungerar tillräckligt bra", då bör du sortera. Även om hen är inspirerande av en älskad vän, familjemedlem eller husdjur. När det handlar om att göra stora förändringar behöver ditt fokus vara på dem större bitarna.

Bra frågor att ställa sig:

  • Är det viktigt för hela berättelsen?
  • Främjar det karaktärsutvecklingen?
  • Är denna scen besvärande?

Det är alltid bra att be någon annan läsa din text. Du blir hemmablind.

Redigera som ett proffs

Korrekturläsning är superviktigt och svårt. Särskilt när du kontrollerar ditt eget arbete och har läst din text ett dussintals gånger, då behövs ett par nya ögon.

Testläsare

  • Testläsning (är en gratis tjänst)

Finns det något särskilt du vill att testläsaren ska fokusera på? Exempelvis hur karaktärernas samspel? Miljö? Specifik scen/scener? Om något saknas? Överflödigt? Onödigt?

Berätta för din testläsare vad du förväntar dig för respons. Det gör testläsningen både enklare och roligare. Tänk på att testläsaren gör något för att vara snäll och att du inte kan förvänta dig att testläsning är motsvarande en lektörsläsning. Det är långt ifrån. En testläsare är just var namnet benämner, (test)läsare.

Du kan ha olika uppgifter till dina textläsare.

Hur går jag tillväga?  

Testläsaren kan vara en i din närhet eller helt utomstående, det finns grupper på Facebook där "författare söker testläsare", för att få en ärlig feedback, så att du kan utveckla ditt manus så bra som möjligt och för att du ska kunna utvecklas som författare. 

En testläsare är en person som läser och återger feedback utan betalning. Det kan vara en `ideal läsare’ eller `tänkt läsare’, eller varför inte båda?

Testläsaren får ditt manus att utvecklas på ett sätt som du själv inte ser. Då vi efter ett tag blir hemmablinda. Därför rekommenderar jag att du tar en testläsare som både är din `ideal läsare’ och `tänkta läsare’. Du vill ju nå ut till så många som möjligt!

  • Lektörsläsning (är en tjänst man brukar få köpa)

 En professionell läsare som ger ingående och konstruktiv återkoppling på ditt manus för att se hur väl berättelsen håller. En lektör ger en skriftlig återkoppling om inget annat bestämt, där struktur, röd tråd, tempo, miljö/sceneri, dramaturgi ses över. Det vill säga berättelsens byggstenar.
 

Lycka till skrivprocess!